TERRAZO NEDİR?
Terrazo zemin sistemleri; içerisinde mermer, kuvartz granit, cam yada diğer uygun agrega bulunan karışımın, özel çimento yada epoksi bağlayıcı ile karıştırılarak zemine uygulanmasıdır. Sınırsız renk seçenekleri ile, her türlü yüzeye uygulanabilen, yüksek fiziksel ve kimyasal mukavemete sahip, dekoratif bir zemin kaplama türüdür.
Terrazzo’nun tasarımdaki bu avantajlarının yanı sıra, içerdiği kimyasallar açısından çevreye de duyarlıdır. Evlerimizde dahi kullandığımız bir çok kimyasal malzeme oda sıcaklığında bile buharlaşabilen Uçucu Organik Bileşik (VOC) içerirken, Terrazzo zemin kaplama uygulamasın oluşturan kimyasallar hiçbir uçucuyu içermez. Bakteri ve mantar türevi mikrobiyolojik oluşumlarını engellediğinden oldukça sağlıklıdır. Dünya’da hastanelerde kullanılması zorunlu hale getirilen terrazzo ürünleri, son yıllarda toplumları çok ciddi boyutlarda etkileyen salgınları (domuz gribi, deli dana hastalığı, grip vb) yayılmasında önleyici rol oynayarak toplum sağlığını korumaktadır.
Terrazo zemin kaplama, mekanın havasını yükseltir ve birçok tasarım seçeneği sunar. Zengin bir renk yelpazesi, desenler ve boyutlarla, herhangi bir mimari tarz için ideal bir seçenektir. Ancak, uygulama işlemi oldukça karmaşıktır ve deneyimli bir profesyonel ekip tarafından yapılmalıdır.
Terrazzo geçmişte kullanılan zemin uygulamalarına göre günümüzde daha canlı renklerde kullanılan mimarların tasarımlarını zemine yansıttıkları uygulamadır. Uzun ömürlü ve düşük bakım maliyetiyle diğer zemin kaplama malzemelerine göre avantajlı bir uygulamadır.
İlk olarak beton zeminlerde uygulanacak olan reçineli yer döşeme işlemlerinde gözden kaçmaması gereken bir nokta yapılacak binadaki nem oranı nemin hareketi ve hava sıcaklığını bilmek son derece işe başlamadan önce bakılması gereken bir adımdır. Yapılacak olan zemin katlama işleminin başarılı bir sonuç vermesi için zemin sıcaklığının 13-15 C derece olması gerekmektedir. Ayrıca epoksinin yoğunlaşma noktası da beraberinde dikkat edilmesi gereken bir diğer noktadır. Yüzey sıcaklıklığının yoğuşma noktası hesaplanarak 5 C derece yukarısında olması önerilir.
Beton zeminlerin sıcaklığı yoğuşma noktasından düşük olmamalıdır ve gerekli kontroller yapılıp sonrasında terrazzo zemin kaplama uygulamasına geçilmelidir. Aksi bir durum oluştuğunda istenilen yapışma tam olarak gerçekleşmez ve zemin donuk bir görünüme sahip olur. Bu gibi durumları yaşamamak adına yer kaplama işlemi için uygun koşulların sağlanarak uygulamanın işleme alınması gerekir.
Terrazzonun uygulanacağı alan sürekli hava sirkülasyonu ile havalandırıldığında bu gibi sorunlar minimum derecede aza indirmiş olabilirsiniz.
Zemin hazırlığınızı doğru yapmanız önemlidir. Basit bir işlem gibi görünen terrazzo zemin kaplama eğer uygun zemine uygulanmadığı durumda zor ve pahalı bir onarım sürecini de beraberinde getirir. Bu nedenle zeminin durumu en uygun yüzey temizliğinin türünü de belirlemiş olur.
Eski bir beton zemin üzerine terrazzo kaplama uygulanacak ise önce çatlaklıkların onarılması ve yüzeydeki tüm boya, yapıştırıcı, izolasyon malzemelerin temizlenmiş olması gerekmektedir. Bu temizliğin yapılması eski beton üzerine yapılacak olan terrazzo uygulamasının yapısal olarak iyi sonuçlar vermesini sağlar.
Daha önceden hiç beton zemin üzerine yapılmamış terrrazzo kaplamaları için ise işleme geçmeden önce zeminin bakımı yapılıp yapılacak betonun 28 gün bekletilmesi gerekmektedir. Kaplama yapılmadan önce beton yüzeye herhangi bir işlem yapıştırcı gibi maddeler kullanılmamalı ve yüzey mala yardımıyla düzeltilmiş olmalıdır.
Terrazzo zemin kaplama ile ilgili daha fazla bilgi almak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Umarız bu yazı, Terrazzo zemin kaplaması hakkında daha fazla bilgi edinmenizi sağlamıştır.